tiistai 15. heinäkuuta 2014

Pagfordin tylsät valtakuviot

Olin vähän epäillen katsellut tätä Harry Potterin kirjoittajan romaania. Sen täytyi olla hyvä, koska Potterit olivat olleet sellainen jymymenestys, toisaalta sama pani epäilemään kykenisikö kirjailija toistamaan menestyksensä aikuiskirjallisuuden puolella. Kun sitten näin tuntemattoman miehen ahmivan opuksen viimeisiä sivuja uimarannalla, päätin ottaa kirjan kesälukemistoon.

Tarina kulkee yhdessä tasossa ja etenee kronologisesti. Sitä juoksuttaa kirjava kokoelma ihmisiä Britannian eri yhteiskuntaluokista.

Tapahtumat alkavat Pagfordin pikkupaikkakunnan toisen keskushenkilön Barry Fairbrotherin kuolemasta. Tarinassa seurataan Barryn kuoleman jättämän tyhjiön täyttymistä ja valtakamppailua, jonka se käynnistää pikkupaikkakunnan politiikassa. Vastakkain ovat vasemmistolaisesti ajattelevat narkomaanien ja slummialueelle asuvien heikko-osaisten puolustajat ja porvarilliset perinteiden vaalijat. Köyhyys ja huono-osaisuus periytyvät, mutta kuinka paljon tulisi auttaa ja kuinka paljon autettavien tulisi tsempata itse. Pittoreskista ja historiallisesta Pagfordin kylänäyttämöstä sekä brittiyhteiskunnan luokka-asetelmista huolimatta tarina on vähän kuin kuvausta vasemmistolaisten ja kokoomuslaisten yhteenottoja työttömien toimintaterapiasta Laukaan valtuustossa.

Ihmiset ja ihmissuhteet ovat kirjan parasta osuutta. Ikävä kyllä sekin osuus on syvällistä kuin harlekiineissa. Erilaiset ihmistyypit, ahdistunut koulun vararehtori, onneton nuoriin poikiin ihastuva poliitikon vaimo, itseään ja hyvyyttään täynnä oleva vallanpitäjä ja perhettään salassa pahoinpitelevä vilpillinen tavis löytyvät kaikki tarinasta. Ihmishahmot jäävät kuitenkin ohuiksi ja potentiaalisesti herkullinen ihmissuhdesoppa esitellään tylsän suoraan ja yhtään antamatta ymmärtää.

Että sattuikin, että blogini ensimmäinen kirja ei oikein napannut. Brittiläiseltä kesäkirjalta toivoin, että kerronta olisi ehkä samaan tyyliin kepeää ja kirpaisevaa kuin tv-sarjan Rakkautta ja rimakauhua kirjoittajan David Nichollsin Sinä päivänä -romaani, mutta sain pettyä.

Kenelle suosittelisin: Britanniasta ja luokkayhteiskunnista kiinnostuneelle.

Kirja: Paikka vapaana
Kirjailija: J. K. Rowling (suom. Ilkka Rekiaro)
Julkaisuvuosi ja kustantaja: 2012, Otava
Formaatti: Seven -pokkari
Mistä hankittu: Cittarista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti