Yleensä tartun kirjaan sillä perusteella, että tunnen kirjailijan hyväksi tai olen lukenut kiinnostavan arvostelun tai saanut suosituksen. Tämä tarttui kirjailijaan Kate Atkinsoniin liittyvän hataran mielikuvan perusteella mukaan Suomalaisen alekorista. Lukeman ryhdyttyäni muistin harmikseni, että en ollut jaksanut lukea saman kirjailijan Museon kulisseissa alkua pidemmälle. En oikein jaksa innostua Britanniasta enkä tyttöteemoista.
Vaikka tämän alku oli vähän tankkaava eikä tarina oikein meinannut käynnistyä, päätin sinnitellä alun ohi. Onneksi Sylvie, kirjan perheen äiti, tuli avuksi. Hän oli aika kiinnostava ja särmä tyyppi. Vähitellen myös kirjan kiintoisa rakenne alkoi hahmottua. Ideana on erilaiset mahdolliset elämät. Sylvien toisen tyttären Ursulan elämä ensin suurperheessä maaseudulla ja sitten sodan jaloissa Lontoossa ja välillä sodan alla Saksassakin otti erilaisia muotoja tarinanpätkästä riippuen.
Varmasti juuri kirjan rakenne, jonkinlainen aikakranssi, otti näppeihinsä. Oli kiehtovaa seurata erilaisia mahdollisia tapahtumia, joihin Ursula joutui. Muiden henkilöiden elämä ei muuttunut samassa määrin, mutta jokaisessa aikakatsauksessa nekin esitettiin eri näkökulmasta. Henkilöt saivat pitää luonteensa ja olemuksensa, vaikka osa vaihtoehtoisista kohtaloista oli aika karujakin. Jossain vaiheessa tuntui, että kirja oli vähän synkkä eikä Ursula oikein löytänyt onnea. Hahmojen joukosta löytyi kuitenkin sydämellinen Teddy, jota kaikki rakastivat ja riehakas, jos ei vähän kapinallinenkin Izzy, jotka toivat kepeyttä ja valoa.
On pakko tunnustaa, että kun on puurtanut läpi runsaasti Suomen ja lähialueiden sotahistoriaa käsitelleitä kirjoja, ei ihan ole hahmottanut kuinka pitkäkestoisen ja tuhoisan pommituksen kohteena myös Britannia ja varsinkin Lontoo toisen maailmansodan aikana oli. Tämä kirja muutti mielikuvaani sen suhteen.
Nerokkainta tässä kirjassa oli tuo ajan kuvaus, sykli, jossa toisiinsa kietoutuvat tarinanpätkät etenevät ja kuvaavat tapahtumien kulkua eri henkilöiden näkökulmasta tai uusia yksityiskohtia painottaen tai tykkänään erilaisia loppuja päähenkilölle määräten. Seuraava tarina saattaa myös selittää edellisen tarinan tapahtumia tai taustoittaa tulevaa. Kunnianhimoisinta ehkä oli Hitlerin ymppääminen mukaan juoneen. Osin onnistuneesti ja osin ei ehkä ihan niin.
Summa summarum voi ehkä todeta, että varsin laadukasta lukukirjallisuutta tämä on. Ja kääntäjälle kiitosta, sillä kieli ei tainnut töksähtää korvaan kertaakaan.
Kenelle: Hyvän kirjallisuuden ystävälle, Britanniasta kiinnostuneelle.
Kirja: Elämä elämältä (alkuperäinen Life after life, suomentaja Kaisa Kattelus)
Kirjailija: Kate Atkinson
Julkaisuvuosi ja kustantaja: 2014, Schildts&Söderströms
Formaatti: Kovakantineni
Mistä hankittu: Suomalaisen kirjakaupan alesta