keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Hykerryttäviä listoja tuhannen vuoden takaa

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin kertoo limittäin kahden naisen tarinaa:  2000-luvun helsinkiläisen Mia Kankimäen ja 900-luvun heiankogulaisen Sei Shonagunin. Mia on elämäänsä pitkästynyt, sinkku kustannustoimittaja. Sei oli 900-luvun japanilainen hovinainen, runoilija ja oikeastaan myös naisasialiikkeen varhainen airut. Sei kiehtoo Miaa ja saa hänet jättämään työnsä, suuntaamaan Kiotoon ja ryhtymään rohkeaksi tutkimusmatkailijaksi. 

Sein laatimat listat ja mietteet avaavat tirkistysikkunan naisen elämään tuhat vuotta sitten. Listat ovat kauniita kiteytyksiä Heian-kauden hovielämästä: "asioita joita ei voi verrata", "asioita jotka ovat etäisiä, vaikka lähellä", "asioita jotka heräävät eloon kun ne maalataan" ja listoja auringosta, kuusta ja pilvistä. Mia kokoaa listoja oman elämänsä asioista ja todella - näyttää siltä kuin naisilla olisi paljonkin yhteistä ja vuosisadat sivuuttava sielunsisaruus.

Kirjan matkakuvaukst ovat lämpimiä ja omakohtaisia. Miten ihanaa, että Mia on lähtenyt puolestani Kiotoon, Tokioon ja Kiushulle ja kirjannut kaikki havaintonsa ja kokemuksensa pieni pilke silmäkulmassa ja kiinnostavasti taustoittaen minua - perheellistä, vähän tylsistynyttä ja Japanin vapaavuoteen kykenemätöntä - ylös. Lukeminen tuntuu melkein paremmalta kuin saman kokeminen oikeassa elämässä. Jotain vertailukohtaahan minulta löytyy. Olen itsekin muutaman kerran maassa vieraillut ja auttamattomasti Japaniin, japanilaiseen estetiikkan ja ruokaan hurahtanut. 

Kankimäki onnistuu yhdistämään japanilaisen estetiikan hauraan ja joskus vatsanpohjaa kouraisevan (aware) kauneuden ja naisasianaisen huumoripitoisen asenteen. Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin palauttaa mieleen kauneuden olemassaolon ja sen, että sitä tulee vaivautua katsomaan ja näkemään. Kirja on valoisa ja luo toivoa. Yllättäen siitä löytyy myös vähän seksiä, juonittelua ja ihmissuhdekiemuroita.

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin tuo Japanin eri tavalla iholle kuin vaikkapa Raisa Porrasmaan tai Miika Pölkin tietopitoisemmat Japani-kirjat. Vaikka en voinut olla vetämättä jotain yhteyksiä Elizabeth Gilbertin Eat, pray, love -irtiottotarinaan, tarjoili Asioita jotka saavat sydämen lyömään tiheämmin myös paljon tietoa. Ja kaikki oli paketoitu aika okashisti, ihastuttavasti ja loisteliaasti, ikäviä ja synkkiä asioita kartellen.


Kenelle suosittelisin: Kauniista asioista ja japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneelle.

Kirja: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Kirjailija: Mia Kankimäki
Julkaisuvuosi ja kustantaja: 2013, Otava
Formaatti: Miki
Mistä hankittu: Lainattu äidiltä

P.S. Pikkuruinen Miki-formaatti on näppärä. Silkin ohuet sivut vain hankalia kääntää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti