torstai 30. heinäkuuta 2015

Oiva kertomus sodan jälkeisestä Hampurista

Toinen maailmansota on juuri päättynyt, ollaan Hampurissa Elben rannalla talossa, jonka omistaa arkkitehti Stefan Lubert. Tai omisti, sillä Saksa on jaettu liittoutuneiden kesken, britit ovat asettuneet Hampuriin ja Morganin perhe on määrätty asumaan Lubertien taloon. Hyväsydäminen eversti Lewis Morgan päättää vaimonsa Rachaelin vastustuksesta huolimatta erikoisesta järjestelystä, jossa 
Lubertit saavat jäädä taloon asumaan Morganien kanssa. Molemmat perheet ovat kokeneet sodassa raskaita menetyksiä ja epäluulo brittien ja saksalaisten välillä on syvää. Rhidian Brookin tarina Talo Elben rannalla on kertomus kahden perheen rinnakkainelosta, Saksan sotahaavojen vähittäisestä arpeutumisesta ja Euroopan jälleenrakennuksen alkamisesta.

Saksa kärsii äärimmäisestä köyhyydestä ja kurjuudesta. Valvontakomissio käy läpi jokaisen saksalaisen taustat ja mahdolliset natsiyhteydet. Persilscheinin saaminen on elintärkeää, koska vain sillä voi osoittaa itsensä puhtaaksi ja elämä voi jatkua. Valvontakomission sisällä valtioiden välit kiristyvät ja Neuvostoliitto alkaa näyttäytyä mahdollisena seuraavana vihollisena. NL hyödyntää asemaansa valvontakomissiossa ja tuhotuttaa brittien sektorin tuotantolaitoksia siinä pelossa, että niitä voitaisiin käyttää NL:a vastaan. Kollegoiden välinen vehkeily saa lisäkierroksia siitä, että kullakin on toimiinsa valvontakomission jäsenenä erilainen motiivi ja omanlaisensa näkemys entisestä vihollisesta.

Kirjan henkilöt ovat eläviä ja uskottavia. Sotavuodet koettelivat jokaista omalla karmealla tavallaan, mutta jotkut harvat myös suorastaan hyötyivät. Stefan rakentaa uutta elämäänsä ilman vaimoaan Claudiaa ja Lewisin vaimo Rachael on poissa tolaltaan poikansa Michaelin menettämisestä. Varsinkin Rachael kantaa kaunaa saksalaisille, kammoaa uutta asumisjärjestelyä eikä arvosta miestään, joka yrittää rakentaa siltaa entisten vihollisten välille. Rachaelin ja Lewisin avio-ongelmat ja Rachaelin ja Stefanin tiivis kanssakäynti johtavat yllättävään romanssiin.

Rhidian Brookin kokoon harsiman tarinan lähtöasetelma on osa hänen oman sukunsa historiaa. Minulle kirjan ajankohta ja paikka sekä historialliset tapahtumat tarinan ympärillä olivat kiinnostavia. Tarinan henkilöt kokemuksineen ja mielipiteineen olivat todentuntuisiksi rakennettuja. Kertomus oli myös siinä määrin monisyiseksi jalostettu, että se kulki vähän pintaa syvemmällä ja tarjosi kesälomalaiselle sopivaa pohdittavaa olematta kuitenkaan raskas. Oikein oivaa kesälukemista siis.

Kenelle
: Toisen maailmansodan historiasta ja romantiikasta pitäville.

Kirja: Talo Elben rannalla
Kirjailija: Rhinian Brook
Julkaisuvuosi ja kustantaja: 2013, Otava
Formaatti: Pokkari
Mistä hankittu: Akateemisesta kirjakaupasta kesälukemiseksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti