torstai 13. elokuuta 2015

Lue tämä, jos haluat kirkastaa elämääsi

Greg McKeownin Essentialism, the Disciplined Pursuit of Less on kirja, johon kannattaa tarttua, jos elämä on kiireistä, hallitsematonta, asioita ja tekemistä liikaa ja muut tuntuvat hallitsevan aikatauluja. McKeown kertoo mistä olennaiseen keskittymisestä on kyse, mitä hyötyä siitä on, ja kuinka olennaistajaksi tullaan.

Itse kirjakin noudattaa olennaistamisen periaatetta. Siinä ei ole kuin neljä lukua. Ensimmäinen kuvailee olennaistamisen idean ja hyödyt, toinen auttaa hahmottamaan mikä omassa elämässä on olennaisinta, kolmas luku antaa ohjeita siihen kuinka ravistella epäolennaisuudet pois ja viimeinen luku keskittyy olennaistamisena olemiseen ja elämiseen.

Aika paljon kirjassa on ihan triviaalia juttua: nuku kunnolla ja riittävästi (taitaa muuten olla amerikkalaisille tosi vaikeata), leiki, luo itsellesi rutiineja, opettele sanomaan ei, tee edes yksi asia päivässä, joka edistää tavoitettasi, pitkässä juoksussa se edistää asiaa hienosti. McKeown menee jopa niin pitkälle, että antaa esimerkkilauseita erilaisiin "ei":n sanomisen tilanteisiin. Luopumisen tuska ja se, että keskittyäkseen tiettyyn asiaan, todella joutuu luopumaan jostain muusta, joka voi olla mukavaa ja hyödyllistä, käsitellään aika perusteellisesti. 

Priorisoimista koskeva osio oli ehkä tämän kirjan parasta antia ja kuvaa hyvin sitä kuinka epäolennaistajia me tuppaamme olemaan. Työelämässä priorisointi ei tapaa tuottaa yhtä tärkeintä asiaa, tai edes kolmea, vaan epämääräisen listan asioita, jotka on tai ei ole järjestetty tärkeysjärjestykseen. Työelämässä johtajuutta näytetään siinä kohdassa, kun tällaisia listoja ihan aidosti typistetään ensisijaiseen asiaan. Kirjan mukaan LinkedInin toimitusjohtaja pyysi työntekijöitä kutakin hahmottamaan YHDEN prioriteetin. Yhden tehtävän, joka edistää yhtiön tavoitetta ja johon työntekijät panevat kaiken tarmonsa. Ja ihan hyvin on LinkedInillä sujunut.

Kaiken kaikkiaan kirja on ihan hyvä kooste olennaisen keskittymisen aiheen ympäriltä, siitä huolimatta, että en nyt ihan heti pysty nimeämään kirjasta yhtään uutta ajatusta, mitä jossain valmennus-, itseapu-, ajankäytönhallinta- tms. -kirjallisuudessa ei jo olisi esitetty. Minä tartuin kirjaan siksi, että olen ahne suorittaja ja teen liikaa erilaisia asioita. Kokonaisuutena kirja kannustaa karsimaan elämästä epäolennaisuuksia, vähentämään tavoitteita ja todella priorisoimaan.

Kenelle: Oman elämänsä kirkastajalle.

Kirja: Essentialism, The Disciplined Pursuit of Less
Kirjailija: Greg McKeown
Julkaisuvuosi ja kustantaja: 2014, Random House
Formaatti: Sähkökirja
Mistä hankittu: Amazonista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti